DOLLY PRESENTEERT MYRIAM GRAS

MYRIAM GRAS is een van de vijf kunstenaars die deelneemt aan de 2de editie van de experimentele projectweken. DOLLY ging bij haar langs in haar atelier in TILBURG en maakte het volgende verslag.

Myriam Gras is 27 jaar en geboren in Velp. Ze verhuisde naar Den Bosch en ging daar studeren aan de Sint Joost Academie. In het derde lesjaar verhuisde ze naar Tilburg. Daar woonde ze in een groot pand tegenover het station, samen met klasgenoten en studenten van andere richtingen zoals theatermakers, muzikanten en filmmakers. Tilburg heeft een rauw, selfmade karakter, daarom woont en werkt ze daar nog steeds. 

Mijn werk verkent de contrasten tussen ideeën van voortdurende collectieve vooruitgang en de gelijktijdige verstoring van het individu. Binnen de onderwerpen die ik behandel probeer ik mij te verplaatsen in wat het individu of het collectief aanspoort om tot handelen over te gaan. Ik denk daar vaak lang over na en daarna probeer ik het los te laten. Mijn reactie op deze niet altijd direct tastbare drijfveren resulteert zich meestal in objecten of installaties, die qua materialiteit nogal eens wisselen. Op deze manier werken geeft ruimte en dat vind ik fijn. 

Ik doe mee aan de projectweken om nieuwe antwoorden invalshoeken te vinden op de vraag hoe vooruitgang mensen beïnvloedt. Nu eens niet vanuit mijn eigen bubbel, hoofd en atelier, maar binnen de projectweek: door nieuw werk, connecties met mede kunstenaars en de constante werkflow die wordt aangemeten tijdens een werkperiode. Ik hoop zo met nieuwe stof naar het atelier terug te keren. 

Het is lang geleden dat ik in Dordrecht was. Toevallig ging ik toen ook bij Pictura langs, voor een tentoonstelling over schilderkunst. Het regende toen vooral heel erg. Ik ken Dordrecht vooral van de oude schilderkunst. Ik krijg eigenlijk niet zo veel van Dordt mee, volgens mij is er niet een heel actief kunstklimaat, kan dat? 

Mijn werk vertrekt eerder vanuit verbazing dan vanuit een bepaald maatschappelijk standpunt. Het kan iets zijn wat ik lees of hoor, veelal worden ideeën via teksten overgedragen. Hoe heeft iemand bedacht dat dit een bepaalde ontwikkeling een goed idee was? Welke stroming, gedachtegang of ontwikkelingen zijn er hier aan vooraf gegaan, dat we nu op dit punt beland zijn en nu bepaalde keuzes maken? Ik pas mijn materiaal op de teksten aan, want ik denk dat ieder materiaal zijn eigen houdbaarheid en achtergrond heeft. In de grond is kobalt bijvoorbeeld forever houdbaar, maar diezelfde grondstof gaat in onze telefoons bewust maar een paar jaar mee. Piepschuim en plastic zijn opgebouwd uit aardolie en zo kan je doorgaan. Welk materiaal of onderwerp is niet politiek beladen? Je kunt daar niet omheen, denk ik. In verschillende invalshoeken komt dat maatschappelijke altijd wel terug, of je je daar bewust van wil zijn of niet. Ik probeer daar in ieder geval wel bewust mee om te gaan. Wist je dat je wanneer je bij je favoriete fastfood-keten gaat eten, je een bepaalde kerk support? 

Normaal ben ik altijd veel aan het lezen of research aan het doen. Als er dan iets is wat me prikkelt dan ga ik daar helemaal op in. Er ontstaan ‘one liners’ en stukjes tekst. Dat voeg ik dan samen, er komt weer iets uit en dan herhaalt zich dat weer. Heel irritant dat dat proces zo lang moet duren, eigenlijk. Ik hoop dat ik de zaken eens kan omdraaien binnen de projectweken. Op dit moment heb ik een aantal fotocollages liggen die ik al eerder gemaakt heb. Deze beelden neem ik mee naar de projectweken en ga ik als startpunt gebruiken. 

Daarnaast wil ik onderzoeken waarom ik steeds het lichaam in relatie tot het materiaal terug zie komen in mijn werk. Ik werd me er laatst bewust van dat er in mijn werk altijd een bepaalde mate van hiërarchie tussen die twee aanwezig is geweest. We denken dat wanneer een object of materiaal aangeraakt wordt, het is om het te gebruiken of om mee te creëren. Dit is niet waar; het object of materiaal dwingt, verleidt of vraagt ons om op een bepaalde manier te handelen, in beweging te komen of te reageren. Hiërarchie wordt fluid, of je dit nu wilt of niet.